Direct naar hoofdinhoud
Terug

‘Ik geniet echt elke dag, ik ben blij dat ik er nog ben’

Simon van den Berg (1963)

Vanwege een schouderblessure was ik onder behandeling bij een privékliniek. Via mijn werkgever was ik daar terechtgekomen. Na mijn behandeling bleef ik erg moe. In overleg met de cardioloog kreeg ik een algemeen bloedonderzoek. Hij wilde ook mijn PSA laten meten. Zelf had ik geen idee wat dat exact inhield. Uit het bloedonderzoek bleek dat ik een vitamine D-tekort had en dat mijn PSA veel te hoog was. De cardioloog verwees me daarom naar mijn huisarts, die me vertelde dat uitgebreider onderzoek bij de uroloog de volgende stap was. Mijn PSA was dus al te hoog, maar de uroloog voelde ook dat mijn prostaat aan de dikke kant was. Een MRI-scan volgde, maar gaf nog geen helder beeld van mijn prostaat. Daarom werden er later ook biopten genomen uit mijn prostaat. De uitslag was niet goed. Ik dacht nog: ‘Even bestralen en dan ben ik er vast wel weer’.

Mijn prostaat eruit, dat kon ook, vertelde de uroloog. Natuurlijk was en is het niet leuk, maar ik weet nog dat het nieuws – een jaar daarvoor – dat mijn vrouw borstkanker had, me veel meer raakte. Je moet het allemaal gewoon maar ondergaan, ‘tis eem nait aans’, het is even niet anders. Het helpt ook niet om je te laten leiden door negatieve verhalen. Je moet echt proberen positief te blijven. Tot twee dagen voor mijn operatie heb ik gewoon volledig gewerkt en ook na mijn operatie heb ik er alles aan gedaan om weer snel te kunnen gaan werken. Na de zes weken waarin ik rustig aan moest doen, ben ik meteen begonnen met fietsen en wandelen. Ik had een doel voor ogen: de Suikerbietencampagne. Als voorman/operator vier maanden in ploegendienst werken; dat vind ik prachtig om te doen. En dat heb ik dan ook gedaan.

Het gaat nu goed met mij. Hoewel ik soms dagen heb waarop ik na mijn werk echt meteen op de bank plof. Achteraf heb ik de operatie misschien wat onderschat; ik ben nu soms toch echt wel vermoeid. Ik laat mijn PSA elke drie maanden controleren en verder geniet ik echt elke dag, dat ik er nog ben. Zo wilde ik een tuinkamer als ik met pensioen zo gaan, maarre, die is er dit jaar al gekomen hoor! Waarom wachten tot mijn pensioen? Ik neem het er nu ook van.

Over Prostaatcentrum Noord-Nederland
Door mij eigen uroloog ben ik doorverwezen voor een prostaatverwijdering met behulp van de Da Vinci in Emmen. Ik ben een positief mens, maar kan ook zeker terugkijken op een goede ervaring. Niemand zit natuurlijk te wachten op een operatie. Je gaat wel onder het mes, maar alles is goed gegaan en ook naderhand kijk ik terug op goede nazorg vanuit mijn eigen ziekenhuis, dat ook onderdeel is van Prostaatcentrum Noord-Nederland.