Direct naar hoofdinhoud
Terug

In het ‘MOVEMBER’ zonnetje

Gepubliceerd op:

In de maand ‘movemberwaarin de gezondheid van de man centraal staat hebben we in het zonnetje gezet, Jan Janssens. Hij zet zich al jaren in voor de prostaatkanker stichting (PKS) en zorgt voor een fijne samenwerking tussen de PKS en de ziekenhuizen in de PCNN regio. Waarvoor dank!!!

‘Prostaatkanker is geen ziekte meer van alleen ‘oude mannen’ aldus Jan Janssens, regio coördinator van het PCNN.

Het is goed dat Movember bestaat, de maand waarin de gezondheid van de man extra aandacht krijgt. Maar volgens Jan Janssens, (voormalig) regiocoördinator van de Prostaatkankerstichting, is continue aandacht óók erg belangrijk. ‘Prostaatkanker komt erg veel voor. Zo zien we bij mannen tussen de 45 en 60 jaar een enorme toename. Prostaatkanker is geen ziekte meer van alleen ‘oude mannen’. Daarom verdient het onderwerp het hele jaar door onze aandacht.’

Als regiocoördinator van de Prostaatkankerstichting voor Groningen, Friesland en Drenthe én ervaringsdeskundige weet Jan Janssens (82 jaar) precies waar hij het over heeft. Twaalf jaar lang hield en houdt hij zich bezig met het onderwerp prostaatkanker. Een ziekte die jaarlijks ongeveer 12.000 mannen in Nederland treft. Dat betekent dat 1 op de 10 mannen ooit in zijn leven met prostaatkanker te maken krijgt.

PSA-waarde meten
Aandacht voor prostaatkanker is dan ook van levensbelang. ‘Het is belangrijk dat mannen zich bewust worden van de prostaat’, verduidelijkt Janssens. ‘Vanaf 50 jaar heb je een verhoogde kans op prostaatkanker. Vaak geeft de ziekte eerst ook nog geen klachten of pas later. Terwijl met een meting van de PSA-waarde in het bloed de aandoening eenvoudig op te sporen is. Kom je bij de huisarts, bespreek dit dan. Is er bijvoorbeeld bloedonderzoek bij je nodig, laat de huisarts dan ook de PSA-waarde meenemen. En doe dit twee jaar later nog een keer. Zo voorkom je hopelijk dat je later een nare verrassing krijgt.’

Belangrijke rol voor huisartsen
Een belangrijke rol is dus weggelegd voor huisartsen, vertelt Janssens. ‘Nu we steeds jongere mannen met deze ziekte zien, is het van wezenlijk belang dat huisartsen deze groep serieus neemt. Zo heeft de Prostaatkankerstichting onlangs alle huisartsen een brief geschreven om hen erop te wijzen dat ze gehoor moeten geven aan mannen vanaf 45 jaar die hun PSA-waarden willen laten meten.’

Concentratie van prostaatkankerzorg
In de afgelopen twaalf jaar heeft Janssens vele ontwikkelingen langs zien komen, die hem blij stemmen. ‘Toen ik begon, vond ik het belangrijk dat we als Prostaatkankerstichting écht iets in Noord-Nederland konden betekenen. Ons doel was en is patiënten met prostaatkanker toegang geven tot de beste zorg en nabehandeling. De concentratie van prostaatkankerzorg in Noord-Nederland binnen het Prostaatcentrum Noord-Nederland (PCNN) in 2017 levert daar zeer belangrijke bijdrage aan.’

Ook het gebruik van een MRI-scan vóór de afname van biopten van de prostaat is volgens Janssens belangrijk geweest. ‘In het verleden kwam het voor dat een patiënt een hoge PSA-waarde had, maar dat uit de biopten geen diagnose prostaatkanker kwam. Met het gebruik van de MRI is dit verleden tijd, doordat de MRI is opgenomen in de zorgpaden van de ziekenhuizen. Ik ben blij dat we dat hebben gerealiseerd.’

Opvolging
Sinds kort heeft Janssens besloten zijn coördinatorschap voor Noord-Nederland over te dragen aan een opvolger. ‘Ik heb nog steeds veel energie, maar ik begin toch een beetje te merken dat ik 80+ ben. Dus ik ga het wat langzamer aan doen.’ Overigens stopt de bevlogen tachtiger er niet helemaal mee. ‘Ik houd het UMCG en het OZG in mijn pakket. Dus helemaal loslaten doe ik nog niet.’