Direct naar hoofdinhoud
Terug

Verslag van een ronde-tafel-gesprek 18 november 2022

Gepubliceerd op:

Op initiatief van de afdeling Urologie van het Saxenburgh Medisch Centrum (SMC) te Hardenberg (O) is een Ronde-tafel-gesprek georganiseerd.

Naast de teamleden van SMC, de dames Jolinde Spalink, Jennie Schroer, (beide oncologieverpleegkundige), Lucy Duvalois – regieverpleegkundige, Edy Breukelman – coördinator oncologie, Suzanne van Ruiten – physician assistant – PA) en Klari Schutte – continentie verpleegkundige, is de Prostaat Kanker Stichting (PKS) uitgenodigd om deze sessie te leiden.

De PKS werd vertegenwoordigd door 2 regiovertegenwoordigers van Noord-Oost Nederland, de heren Johan Weijenberg en Piet Bijmold.

De SMC had een elftal mannen uitgenodigd welke allen recent zijn geopereerd in Emmen. Hier is met behulp van RALP hun prostaat verwijderd. Vooraf werd gehoopt op een open discussie over de ervaringen voor, tijdens en na de operatie.

Negen mannen, helaas hebben twee mannen moeten afzeggen, hebben zich van een prima kant laten zien en volop mee gediscussieerd.

De sessie werd geopend door Mevr. Florien Heuver, bestuurslid van de stichting Vechtgenoten (https://www.vechtgenoten.nl). Ze heette alle aanwezigen welkom in dit inloophuis. Hier worden met grote regelmaat activiteiten ontplooit voor en door (ex)kankerpatiënten. Omdat mannen niet de grootste groep bezoekers zijn, wordt er sinds enige tijd op dinsdagavond, 1x per 2 maanden, een Herenmiddag georganiseerd. Hiermee wordt duidelijk voorzien aan een behoefte.

Suzanne van Ruiten geeft in het kort weer hoe het behandelproces bij prostaatkanker patiënten werkt in het ziekenhuis. Een PA speelt hier een belangrijke rol direct naast de urologen.

Vervolgens ging Johan als aftrap voor de discussie in op prostaatkanker en vertelde hij over zijn eigen ervaringen. Hoe moeilijk een situatie ook lijkt; het begin van (mentale) genezing is acceptatie, stap voor stap vooruit en positief proberen te blijven. Na zijn ziekte kan Johan gemakkelijker loslaten en kijkt wat de dag hem brengt. Leven en genieten in het hier en nu. Johan is een voorstander van tijdige PSA screening; prostaatkanker is een sluipmoordenaar. Het is van belang om er op tijd bij te zijn; PSA screening helpt daarbij. Sommige mannen praten gemakkelijk over de gevolgen van de ziekte of behandeling voor hun seksleven, de meeste hebben er moeite mee. Dat is normaal.

Toch zijn er wel degelijk manieren om de prostaatkanker de baas te blijven als het gaat om incontinentie, seksualiteit en intimiteit. Er met elkaar en de arts over praten is een eerste belangrijke stap. Alle aanwezige mannen geven een korte uiteenzetting van hun ervaringen. Veelal zijn de ervaringen ingrijpend geweest en meestal nog. De meeste ervaringen gingen, zoals verwacht, over (in)continentie en erectieproblemen. Hierover sprak men open en vrij. De wijze van het gesprek nodigde uit voor een open gesprek. Sommigen mannen gingen in op de mentale problemen die zijn of worden ondervonden. Iets na het geplande einde bedankte Johan de mannen voor hun openhartige bijdragen, Het team van SMC werd bedankt en uiteraard het Vechtgenotenhuis voor de gastvrije ontvangst.  Alle aanwezigen bedankten Johan voor de uitstekende manier waarop hij deze bijeenkomst heeft ingeleid en begeleid. Conclusie: voor herhaling vatbaar.

Als Prostaatkankerstichting werken wij daar graag aan mee.

Door Piet Bijmold.