Direct naar hoofdinhoud
Terug

Publiekslezing 20 april 2023 over prostaatkanker gewaardeerd!!

Gepubliceerd op:

Publiekslezing over Prostaatkanker.

De meest voorkomende vorm van kanker bij mannen boven de 45
Verslag van
Piet Bijmold

Regiovertegenwoordiger PKS Noord-Oost Nederland

Donderdag 20 april 2023: om ca. 19:00 uur was de aftrap voor een Publiekslezing in de regio Hardenberg. De publiekslezing is georganiseerd door het Prostaatcentrum Noord-Nederland (PCNN) in samenwerking met het plaatselijk ziekenhuis Saxenburgh Medisch Centrum (SMC).

Plaats van handeling: LOC+ te Hardenberg. Ik heb meerdere publiekslezingen meegemaakt maar een geschiktere locatie nog niet gezien.

Als eerste spreker was uitgenodigd Dr. L. Roelofs, uroloog verbonden aan het Scheper ziekenhuis te Emmen en het SMC.

Zijn onderwerp: Wat verteld een PSA-meting? Is dit vanaf 50 of 60 jaar zinvol?  T

Onder andere werd uitvoerig ingegaan op de voor- en nadelen van een screening.

Dr. Roelofs was ook de spreker over het onderwerp: De robot geassisteerde operatie bij prostaatkanker. Hij is één van de operateurs actief in Emmen. Via foto’s, gemaakt met de robot, ging hij uitvoerig in op de uitdagingen die op hun pad komen bij het opereren. Erg interessant en uitgebreider dan wat ik tot dusver bij Publiekslezingen heb gehoord.

3e spreker, onze collega regiovertegenwoordiger Johan Weijenberg, vertelt wat de Prostaatkankerstichting kan doen en betekenen voor mannen met prostaatkanker. Hij nodigde de aanwezigen uit om in de pauze de PKS-stand te bezoeken.

Drs. P. Sinnige is als radiotherapeut werkzaam in het UMCG te Groningen. De afdeling heeft een dependance in het Scheperziekenhuis. Hij vertelde o.a. over de ontwikkelingen die er zijn en worden gemaakt in deze behandeling van prostaatkanker.

De laatste spreker Drs. R. Blankenburgh, krijgt als internist-oncoloog, verbonden aan het SMC, te maken met patiënten met uitgezaaide prostaatkanker. Hij vertelde over 3 mannen in verschillende leeftijdscategorieën en met verschillende ziekteverschijnselen. Hij betrok op een inspirerende manier het publiek bij het aangeven van de beste behandeling. Erg leerzaam.

Al met al een leerzame avond en één van de beste, zo niet de beste, Publiekslezing waar ik bij mocht zijn.