Direct naar hoofdinhoud
Terug

Symposium PCNN 4 oktober goed bezocht!!

Gepubliceerd op:

Wederom een goed bezocht 4e symposium voor oncologie/urologie verpleegkundigen, casemanagers, physician assistents en verpleegkundig specialisten in de prostaatkanker zorg.
Doel: kennis vergroten maar ook netwerken in de regio noordoost Nederland.

De eerste sprekers, Luc Roelofs(uroloog) en Michel van Kruchten (medisch oncoloog – foto) hebben ons bij gepraat over respectievelijk de ‘robot geassisteerde prostaatoperaties’ (RALP) en de ontwikkelingen op het gebied van systeem therapie.

In de feedback van eerdere symposia misten de collega’s de ruimte om samen in gesprek te gaan.
Daarom, om het netwerken te bevorderen, na de pauze 1 onderwerp gevolgd door een workshop, samen nadenken en sparren over gezamenlijke besluitvorming in de zorg.
Hendrique Reinders-Huisman heeft ons eerst bijgepraat over de achtergronden van ‘shared decision making’ . Met een aantal voorbereide casussen konden we aan de slag.

De vraag die in een aantal groepen naar voren kwam is, hoe kom je in gesprek met de patiënt over besluitvorming voor verder onderzoek? Dat begint al bij het besluit om een PSA te prikken aldus de collega’s. Want is de patiënt zich bewust van het feit dat een PSA geen tumormarker is??
In gesprek gaan met de patiënt voordat je met onderzoeken begint, bij voorkeur al bij de huisarts en anders door de uroloog, PA en VS na verwijzing. Dan samen met patiënt besluiten hoe verder te gaan op basis van de gegeven informatie, dus bewustzijn creëren bij patiënt van eigen regie voering.
Het is dus een gezamenlijke inspanning die al in de huisartsen praktijk kan beginnen.
Natuurlijk kwam er meer aan bod, de uitkomsten worden nog terug gekoppeld.

Wat vooral goed, leerzaam maar ook nuttig was dat we als collega’s uit de gehele regio (ook een aantal Friese ziekenhuizen en Zwolle) elkaar beter leren kennen, we hebben kunnen praten over het eigen werkveld, ervaringen konden delen en konden netwerken.

De evaluatie volgt nog met onder andere de uitkomsten van de workshop.

Met dank aan de sprekers, Luc Roelofs (Treant Emmen) Michel van Kruchten (UMCG) en Hendrique Reinders-Huisman (MZH)


NB: professionele foto’s volgen nog, onze eigen collega en hobby fotograaf, Jan de Graaf (Treant Emmen) zal deze nog aanleveren, dus eerst moeten we het even doen met onderstaande…