18 november 2024 Een goed bezochte en informatieve avond in het MZH over de man en zijn prostaat.
Gepubliceerd op:
Fokke en Sukke door Bastiaan Geleijnse zorgden voor een luchtige toets tijdens de toch wat droge kost rondom de prostaat.
Uroloog Hylco Wiarda startte met de basis, waar ligt nu die prostaat, anatomie, functie en wat is nu PSA, Is het belangrijk om je PSA te meten? Hebben plasproblemen te maken met prostaatkanker?
Antwoord op deze laatste vraag is dat plasproblemen nier direct een relatie hebben met prostaatkanker, de blaasproblemen worden meestal veroorzaakt door het groeien van goedaardig weefsel in de prostaat die de plasbuis wat dicht drukt. Prostaatkanker zit meestal in de buitenste rand van de prostaat.
Hendrique Reinders, verpleegkundig specialist, screenen? (nog)niet in Nederland. De boodschap, ga in gesprek met je huisarts, bespreek of je PSA wilt laten prikken, voor/nadelen wat kan het vervolg betekenen.
Veel data, soms best lastig voor de niet deskundigen.
Fokke en Sukke kregen hiervan wel inspiratie..
Vervolgens uroloog Daphne Luijendijk, zij vertelt hoe de regels zijn voor een verwijzing naar de uroloog en wat de uroloog vervolgens kan doen om prostaatkanker vast te stellen.
Dennis Rouw bespreekt in- en outs van de MRI, wat zie je en hoe prik je biopten met behulp van beeldvorming.
Vervolgens geeft patholoog Hamel de geheimen prijs van het pathologisch onderzoek. Hoe komen de biopten en in welke vorm op het pathologisch lab, hoe maken ze van wormpjes(biopten) mooie plakjes om te onderzoeken. Hoe komt de score tot stand de Gleason/ ISUP. Al met al duurt het ongeveer 3-4 dagen voordat er een definitieve uitslag kan zijn.
Tot slot een dankwoord voor alle sprekers en de aanwezigen van de prostaatkanker stichting.
Al met al een leerzame avond. Alles komt op YouTube, kijk op de website van het MZH!!