Robotchirurgie
Voor een verwijdering van de prostaat met behulp van de ‘Da Vinci’ robot wordt u binnen Prostaatcentrum Noord-Nederland verwezen naar Treant Zorggroep, ziekenhuis locatie Scheper in Emmen. De urologen (urologen Emmen en het Martini ziekenhuis Groningen) hebben veel ervaring met de robot geassisteerde prostaatoperatie (RALP). Jaarlijks voeren de urologen meer dan 120 prostaatoperaties uit. In totaal heeft het team al meer dan 1400 kijkoperaties voor prostaatverwijdering verricht.
Service
Aangezien de prostaatoperaties een speerpunt van Treant Zorggroep zijn, streven wij ernaar u binnen vier weken te opereren. 75% van de operaties vinden daadwerkelijk binnen die vier weken plaats. Bij een intakegesprek geeft de verpleegkundig consulent u uitgebreid uitleg over de operatie. Ook de voorbereidingen en de periode na de operatie komen aan bod. U maakt daarnaast kennis met één van de operateurs, waarbij er voor u ook uitgebreid de tijd is om vragen te stellen. De verpleegkundig consulent is ook na uw bezoek altijd bereikbaar voor vragen.
Operatie
Bij een radicale prostatectomie wordt de prostaat met zaadblaasjes verwijderd. Soms worden ook de omliggende lymfeklieren weggehaald. Dit gebeurt met een kijkoperatie met behulp van de nieuwste ‘Da Vinci’ Xi-operatierobot. We noemen dit een robot geassisteerde laparoscopische radicale prostatectomie (RALP).
Voor een gedetailleerde omschrijving van deze RALP-operatie kunt u deze link aanklikken.
Resultaten
Door gebruik van de operatierobot kunnen we zeer nauwkeurig opereren, wat terug te zien is in een sneller herstel en uitstekende resultaten:
- 81% van de patiënten kan de dag na de operatie al naar huis
- 92% van de operaties verlopen zonder complicaties
- 93% van de patiënten is 12 maanden na de operatie volledig continent
- 92,3 % van de patiënten is 12 maanden na de operatie volledig tumorvrij.
Verbetercyclus
Door onze werkwijze en uitkomsten voortdurend kritisch te bekijken proberen wij onze resultaten steeds verder te verbeteren. Wij participeren in een samenwerkingsverband tussen ziekenhuizen in Noord- en Oost-Nederland waar prostaatoperaties plaatsvinden: ‘Samenwerkende Prostaatcentra Oost- en Noord Nederland’ (SPONN). Binnen de SPONN wordt expertise gedeeld om de resultaten in alle betrokken klinieken te verbeteren.